Spracovanie informácií pre Hurného by mohlo zablokovať činnosť úradu

14.07.2009 Prešov

Poslanec opozičného klubu mestského zastupiteľstva v Prešove Juraj Hurný (KDH-SDKÚ-DS) v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám adresoval mestskému úradu žiadosť o poskytnutie informácií, ktoré sa týkajú ...
Poslanec žiada poskytnutie prehľadu všetkých platných zmlúv uzatvorených mestom, ďalej zoznamy došlých faktúr vrátane dvoch mestských spoločností, dotácií poskytnutých mestom a uskutočnených verejných obstarávaní. Okrem iného mu má radnica dodať prehľad služobných ciest vedúcich zamestnancov, zoznam služobných telefónov a kópie všetkých platných zmlúv, ktorých suma presahuje 15.000 eur . Uvedené informácie požaduje Hurný spracovať do excelovskej tabuľky.
Prednosta mestského úradu Jozef Višňovský konštatoval, že mesto nedokáže preklopiť tieto dokumenty priamo do požadovaného formátu a zamestnanci by ich museli vpisovať do tabuliek ručne. Podľa neho len v prípade faktúr ide o spracovanie 15.734 dokumentov. Do prehľadu všetkých platných zmlúv uzatvorených mestom by museli spracovať približne 2700 materiálov.
Prešovský primátor tvrdí, že mesto je pripravené poskytnúť informácie komukoľvek, ale individuálne a separátne v takejto ucelenej forme to nie je možné. Postup opozičného poslanca vníma ako nekorektnosť voči občanom mesta. Považuje to za politický boj a snahu znefunkčniť úrad.
\"Je to šikanózny výklad práva a je to o to smutnejšie, že ide o poslanca, ktorý sľúbil občanom Prešova, že bude robiť v ich prospech, \" dodal Hagyari.
Hurného chce osloviť, aby svoju žiadosť prehodnotil. Ak sa nedohodnú, radnica bude hľadať zákonné možnosti ako nevydať tieto veci v kompletnej podobe. V prípade, že ich budú nútení spracovať, požiadajú, aby náklady spojené s touto činnosťou zaplatil poslanec vopred.
Prešovská radnica má podľa Hagyariho pripravený projekt na zavedenie elektronického systému, ktorý bude takúto službu zabezpečovať. Čaká sa len na výzvu. Kompletné informácie by mali občania v takejto podobe k dispozícii do konca roka 2010.
Hurný dnes TASR v telefonickom rozhovore povedal, že jeho záujmom bolo sprístupniť tieto dokumenty občanom Prešova, pričom sa nechal inšpirovať mestom Šaľa a ďalšími slovenskými mestami. Podľa jeho vedomostí informačný systém prešovskej samosprávy umožňuje jednoduchým spôsobom poskytnúť tieto informácie v elektronickej forme, čo mu potvrdili aj informatici.
 

Vyberte región